Spelregels van het bridgen

Toegelicht door Herman Brouwer

Klik op het onderwerp voor de toelichting

De strekking van de spelregels

Optreden en fatsoen

Wanneer is een kaart gespeeld?
Onopzettelijk getoonde kaart tijdens het spelen

Strafkaart

Over het bieden
Wat mag de blinde, wat mag hij niet?

Informatie over de bieding en over de slag

  • Tijdens de biedperiode mag iedere speler de systeemkaart van zijn tegenstanders raadplegen als hij aan de beurt is om te bieden. Op die momenten mag hij zonodig ook de tegenstanders om uitleg over een bieding vragen; de vraag wordt dan gesteld aan en beantwoord door de partner van degene, die de bieding gedaan heeft.
  • Na afsluiten van het bieden mag iedere speler (maar niet de blinde) een herhaling vragen van het biedverloop bij de éérste keer, dat hij aan de beurt is om te spelen.
  • Na de eerste slag mag iedere speler, als hij aan de beurt is om te spelen, vragen naar het contract dat gespeeld wordt en of (maar niet door wie) het ge(re)doubleerd is.
  • Ook mag iedere speler tijdens de gehele speelperiode, als hij aan de beurt is om te spelen, de systeemkaart van de tegenstanders raadplegen en/of uitleg over een bieding vragen aan de partner van degene, die de bieding gedaan heeft.
  • De leider mag, als hij of de blinde aan de beurt is om te spelen, vragen naar speelconventies van de tegenstander, ook dit aan de partner van de tegenstander, wiens spelen aanleiding is tot de vraag. 
  • Iedere speler (maar niet de blinde) mag, zolang zijn eigen partij nog geen kaart gelegd heeft in de volgende slag, en zolang zijn eigen kaart nog met de beeldzijde naar boven op tafel ligt, vragen alle in de slag gespeelde kaarten te zien.

Over de systeemkaart

Alerteren

Uitleg en foutieve uitleg

Getoonde of voorgespeelde kaart tijdens het bieden

Opeisen (claimen) en afstaan van slagen

Gemaakte slagen

home